• SHOP
 • CLUB
Testați contul premium
0
Garajul meu
Adăugă vehicul
0
Articole #64-2596
0,00 RON
Coșul dvs. de cumpărături este gol

Cum să conduceți în siguranță pe timp de ploaie?

Probabilitatea ca un accident rutier să aibă loc pe timp de ploaie este, în medie, cu 30-40% mai mare. În continuare vă vom explica de ce anume trebuie să aveți cel mai mult grijă și cum să conduceți pe timp de ploaie astfel încât să evitați orice tip de probleme.

4 pericole care pândesc șoferul

 1. Șoseaua alunecoasă. Coeficientul de aderență pe asfaltul umed este de 1.5-2 ori mai mic decât pe asfalt uscat. În special, primele picături de ploaie sunt cele mai periculoase pentru că, atunci când cad pe șosea, ele lovesc praful care conține ulei, combustibil, bucăți de plastic și alte substanțe care se amestecă și crează o peliculă fină dar foarte alunecoasă pe șosea. Distanța de frânare crește de 5-10 ori.
 2. Acvaplanarea. Atunci când conduceți pe o suprafață umedă la viteze mari, nu va exista destul timp pentru ca apa să fie dată la o parte de sub roți. Bălțile de apă se formează între adâncituri și suprafața șoselei, iar aderența la asfalt se pierde complet iar mașina devine necontrolabilă.
 3. Vizibilitatea scăzută. Vizibilitatea pe timp de ploaie devine din ce în ce mai scăzută atunci când plouă tare. Conturul obiectelor devine nedistinctiv iar ștergătoarele de parbriz nu fac față să îndepărteze apa la timp de pe parbriz. Geamurile se aburesc ca urmare a umidității mari iar toate aceste lucruri nu numai că ne împiedică să vedem un lucru dar ne și distrage atenția.
 4. Amețeala. Somnolența pe timp de vreme ploioasă se datorează creșterii presiunii atmosferice, lucru care face ca corpul uman să reacționeze prin scăderea tensiunii arteriale și diminuarea pulsului. Ca și rezultat, mai puțin oxigen ajunge la creiere și acest lucru determină somnolență. Timpul de reacție al șoferului la ceea ce se întâmplă în jur crește astfel încât devine primejdios să continuați să șofați în astfel de condiții.

Ce trebuie verificat înainte de sezonul ploios

 1. Cauciucurile. Adâncimea minimă permisă a canelurilor este de 1.6 mm. Dar Dafydd Williams, instructor profesionist la Mercedes-Benz World, sfătuiește ca înlocuirea anvelopelor să se facă înainte de a se ajunge la 2 mm adâncime a canelurilor. De asemenea, producătorul de anvelope nu recomandă să se aștepte atingerea unor valori extreme. În conformitate cu specialiștii acestei companii, proprietarii de mașini are trebui să își monteze anvelope noi atunci când se ajunge la 3 mm în cazul anvelopelor de vară și 4 mm în cazul celor de iarnă. O anvelopă uzată se caracterizează prin adâncime reducă a canelurilor și inserțiilor care sunt cele responsabile pentru aderența la asfaltul umed și pentru scurgerea apei de pe zonele de contact cu șoseaua.
  În cazul în care ploile sunt frecvente în zona dvs, atunci este mai bine să optați pentru anvelope de ploaie. Acestea au un profil mai jos și un model special care se adaptează condițiilor de drum corespunzătoare.
 2. Ștergătoarele de parbriz și rezervorul de lichid. Este recomandată schimbarea de două ori pe an a lamelor. Dar, mai întâi de toate, trebuie să aveți în vederea calitatea de curățare. Dacă în timpul funcționării lamelor, există pete, urme sau locuri necurățate pe suprafața parbrizului, înseamnă că piesele trebuiesc înlocuite. În zilele ploioase, aceste defecte pot deveni fatale.
  The washer reservoir should contain enough quantity of washing fluid for removing dry dirt from windows.
 3. Sistemul de frânare. Acesta necesită verificări regulate. Dar unele dintre defecte, cum ar fi etrierul, sunt în mod special, periculoase pe șosele umede deoarece pot determina alunecarea. Uzura plăcuțelor de frână, care duce la scăderea eficienței de frânare, poate deveni chiar și mai periculoasă în contextul în care distanța la frânare crește pe asfaltul umed.
 4. Farurile. Unele defecte la elementele de iluminare pot ieși la iveală singure în condiții de umiditate ridicată. De exemplu, slaba montare a farurilor duce la pătrunderea apei prin carcase și poate duce la arderea becurilor și chiar la scurt-circuite. Condensul de apă acumulat în reflectorul farului duce la deprecierea calității iluminării. În plus, înfundarea găurilor de ventilație adesea duce la aburirea farurilor.
 5. Filtrul de cabină. Înfundarea acestuia determină reducerea vitezei curentului de aer în sistemul de ventilație. Ca și rezultat, va rămâne umezeală în exces în mașină și acest lucru se poate vedea prin aburirea geamurilor, mai ales pe vreme ploioasă. Acesta este motivul pentru care se recomandă înlocuirea acestei piese cel puțin odată pe an.

11 reguli pentru șofatul pe timp de ploaie care trebuie să devină obiceiuri.

 1. Încetiniți atunci când apar primii stropi de ploaie: drumul este cel mai alunecos în aceste momente.
 2. Atunci când conduceți pe ploaie, viteza mașinii nu trebuie să depășească 50 km/oră. Condusul la viteze mai mari poate cauza pierderea controlului asupra mașinii dvs. Mai mult, va fi mult mai dificil să opriți mașina.
 3. Începeți frânarea mai devreme. Acest lucru vă va permite nu numai să opriți la timp ci și va ajuta și pe ceilalți să înțeleagă rapid situația și să diminueze viteza. În caz de manevrare, trebuie să încetiniți înainte de a lua curbele. Încercați să frânați și accelerați lin. Mișcările bruşte pot cauza patinarea și pierderea controlului mașinii. Mențineți o distanță sigură față de mașina din față.
 4. În cazul în care plăcuțele de frână sunt umede, încercați să le uscați. Pentru a face acest lucru, trebuie să conduceți o anumită distanță apăsând încet pedala de frână de câteva ori: suprafața pieselor se va încălzi iar apa în surplus se va evapora.
 5. Aprindeți farurile: luminile de poziție pe timp de ploaie nu sunt adesea destul pentru a se identifica mașina pe drum. Se recomandă să folosiți farurile de ceață numai atunci când nu vedeți drumul la peste 100 metri în față.

 1. Încercați să nu conduceți în urma camioanelor și a autobuzelor pentru că de sub roțile lor sare foarte multă murdărie.
 2. Uscați geamurile. Pentru a face acest lucru, trebuie să deschideți dezaburirea sau să folosiși aerul condiționat. Astfel veți reduce umiditatea din aer în doar câteva minute. De asemenea, agenții chimici speciali vă vor ajuta să îmbunătățiți vizibilitatea, de exemplu soluțiile anti-ploaie sau anti-abur. Primul trebuie aplicat pe suprafața exterioară a geamurilor: formează o barieră rezistentă șa apă și murdărie iar al doilea se folosește în interiorul compartimentului pentru pasageri și reține apa pe suprafața geamului sub forma unui strat extrem de subțire și previne formarea picăturilor de apă care pot reduce vizibilitatea.
 3. Încetiniți înaintea bălților pentru că sub apă se pot ascunde pericole. În afară de acest lucru, efectul de acvaplanare apare mai des atunci când treceți prin bălți.
 4. În cazul în care plouă tare, parcați mașina în afara șoselii și așteptați. Dar asigurați-vă ca aveți deschise luminile de avertizare astfel încât ceilalți șoferi din trafic să vă poată observa.
 5. Fiți atenți. Pietonii pot traversa drumul în zone fără marcaje de trecere, în dorința de a se ascunde de ploaie. Trebuie să aveți grijă, de asemenea, și la faptul că alți șoferi pot fi mai puțin atenți.
 6. Evitați condusul atunci când sunteți somnoroși. Este foarte periculos. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, ieșiți din când în când din mașină și faceți câteva exerciții. Ați observat că nu vă amintiți ultimii kilometri parcurși sau că ați depășit linia de bandă sau ca carosabilul fără să vă dați seama, că foarte des căscați, că nu vă puteți ține capul în poziție normală sau că nu vă puteți concentra privirea? Trageți imediat pe dreapta și opriți. Chiar și un somn de 15 minute poate salva situația. Dacă adesea trebuie să faceți călătorii pe distanțe lungi, trebuie să vă instalați pe mașină un sistem de monitorizare a oboselii. Acesta analizează situația prezentă prin folosirea de informații cum ar fi mărimea și modificarea pupilei și emite un semnal de avertizare.

Concluzii

Condusul sigur pe timp de ploaie depinde în cea mai mare măsură de condiția tehnică a mașinii și de îndemânarea șoferului. Înlocuirea la timp a pieselor consumabile și diagnozările sistemelor auto dar și stilul de condus sunt importante. Urmați recomandările noastre; cumpărați numai piese auto de schimb de foarte bună calitate pentru mașina dvs și veți putea să vă simțiți în siguranță în ceea ce privește condițiile de vreme.

Video relevant la acest subiect:

Cum să vă faceți propria soluție antiploaie

AUTODOC Bestseller: piese la un preț avantajos

A 863 S BOSCH Aerotwin 3 397 007 863 Lamela stergator 650, 450 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Info product
 • Lungime [mm]: 650, 450
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Aerotwin
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 007 863
 • Prețul nostru: 95,40 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator
Numărul articolului: 3 397 007 863
95,40 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
A 204 S BOSCH Aerotwin 3 397 014 204 Lamela stergator 600, 475 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Info product
 • Lungime [mm]: 600, 475
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Aerotwin
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 014 204
 • Prețul nostru: 110,78 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator
Numărul articolului: 3 397 014 204
110,78 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
A 206 S BOSCH Aerotwin 3 397 014 206 Lamela stergator 650, 475 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Info product
 • Lungime [mm]: 650, 475
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Aerotwin
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 014 206
 • Prețul nostru: 119,15 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator
Numărul articolului: 3 397 014 206
119,15 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
SR32 SWF Original Rear 116116 Lamela stergator 280 mm, Standard, 11 inch
Info product
 • Lungime [mm]: 280
 • Echipare stergator: Standard
 • adaptor inclus: A, N
 • Gama de produse: Original Rear
 • Lungime [inch]: 11
 • Cantitate: 1
 • Adaptor de montare: B
 • Greutate [kg]: 0,13
 • SWF: Lamela stergator
 • Număr articol: 116116
 • Prețul nostru: 49,59 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
SWF Lamela stergator
Numărul articolului: 116116
49,59 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
SWF Original 116334 Lamela stergator 650, 570 mm fata, Standard
Info product
 • Partea de montare: fata
 • Lungime [mm]: 650, 570
 • Echipare stergator: Standard
 • Gama de produse: Original
 • Cantitate: 2
 • Greutate [kg]: 0,42
 • Lungime 1 [inch]: 26
 • Lungime 2 [inch]: 22
 • SWF: Lamela stergator
 • Număr articol: 116334
 • Prețul nostru: 149,09 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
SWF Lamela stergator
Numărul articolului: 116334
149,09 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
SF284 SWF VisioFlex 119284 Lamela stergator 600, 475 mm fata, Fără carcasă, cu spoiler, pentru vehicule cu volan pe stanga
Info product
 • Partea de montare: fata
 • Lungime [mm]: 600, 475
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Gama de produse: VisioFlex
 • Styling: cu spoiler
 • Cantitate: 2
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • Greutate [kg]: 0,33
 • Lungime 1 [inch]: 24
 • Lungime 2 [inch]: 19
 • SWF: Lamela stergator
 • Număr articol: 119284
 • Prețul nostru: 120,76 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
SWF Lamela stergator
Numărul articolului: 119284
120,76 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
AF 468 BOSCH Aerofit 3 397 014 226 Lamela stergator 650, 400 mm, Fără carcasă
Info product
 • Lungime [mm]: 650, 400
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Aerofit
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 014 226
 • Prețul nostru: 105,27 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator
Numărul articolului: 3 397 014 226
105,27 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
SWF Original 132801 Lamela stergator 800 mm, Standard, 32 inch
Info product
 • Lungime [mm]: 800
 • Echipare stergator: Standard
 • Gama de produse: Original
 • Lungime [inch]: 32
 • Cantitate: 1
 • Greutate [kg]: 0,61
 • SWF: Lamela stergator
 • Număr articol: 132801
 • Prețul nostru: 139,59 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
SWF Lamela stergator
Numărul articolului: 132801
139,59 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
A 557 S BOSCH Aerotwin 3 397 007 557 Lamela stergator 700, 400 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Info product
 • Lungime [mm]: 700, 400
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Aerotwin
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 007 557
 • Prețul nostru: 111,13 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator
Numărul articolului: 3 397 007 557
111,13 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
A 282 H BOSCH Aerotwin Rear 3 397 008 634 Lamela stergator 280 mm, Fără carcasă
Info product
 • Lungime [mm]: 280
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Gama de produse: Aerotwin Rear
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 008 634
 • Prețul nostru: 37,73 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator
Numărul articolului: 3 397 008 634
37,73 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
90 mm LED Modul HELLA 1BL 012 488-001 Insertie, far
Info product
 • Partea de montare: dreapta
 • Trafic pe stânga / dreapta: pentru trafic pe dreapta
 • Specificatii de asamblare: Montare, Prindere cu surub
 • Tipul de fixare: fixare în trei puncte
 • Constructie lampa: DE
 • TIp lampa: LED
 • Tensiune [V]: 12, 24
 • Înaltime [mm]: 126
 • Lungime [mm]: 125
 • Adâncime (mm): 143
 • Diametru [mm]: 90
 • Functie de lampa: cu lumina de intalnire (LED)
 • Numarul functiilor luminoase: 1
 • indeplineste normele ECE: R112, R87
 • Tip inmatriculare: vefificat SAE
 • Identificare constructie stecher: FEP
 • Culoare lentile: transparent
 • Culoare carcasa: negru
 • Area de iluminare: 62
 • Forma: circular
 • Material dispersor: Thermoplast
 • Articol completare / Info suplimentar 2: Compatibilitate electromagnetica (CEM)
 • Articol extins / Informatii de extindere: cu acceasorii
 • Cantitate: 1
 • Montarea / demontarea de personal de specialitate necesară!
 • HELLA: Insertie, far
 • Număr articol: 1BL 012 488-001
 • Prețul nostru: 1337,72 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
HELLA Insertie, far
Numărul articolului: 1BL 012 488-001
1337,72 RON
Prețul incl. 19% TVA, Livrare gratuita
A 310 H BOSCH Aerotwin Rear 3 397 013 049 Lamela stergator 330 mm, Fără carcasă
Info product
 • Lungime [mm]: 330
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Gama de produse: Aerotwin Rear
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 013 049
 • Prețul nostru: 54,32 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator
Numărul articolului: 3 397 013 049
54,32 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
AP 650 U BOSCH Aerotwin 3 397 006 952 Lamela stergator 650 mm, Fără carcasă, 26 inch
Info product
 • Lungime [mm]: 650
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Gama de produse: Aerotwin
 • Lungime [inch]: 26
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 006 952
 • Prețul nostru: 101,60 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator
Numărul articolului: 3 397 006 952
101,60 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
E1 2886 HELLA 1ZS 010 131-611 Far stanga, LED, D1S/H7, D1S, H7, Bi-Xenon, LED, 12V, cu semnalizator (LED), cu lumini de pozitie, cu lumina pentru curbe, cu lumina de circula ziua (LED), cu faza lunga, pentru trafic pe dreapta, fara unitate comanda LED pentru semnalizare, fara unitate comanda LED pentru lumini de circulat zi/poziti, fara unitate comanda faruri adaptivi curbe (AFS), fara dispozitiv precuplare, fara becuri cu incandescenta, fara lampa descarcare gaz, cu motor reglaj LWR
Info product
 • Partea de montare: stanga
 • Trafic pe stânga / dreapta: pentru trafic pe dreapta
 • TIp lampa: LED, D1S / H7, D1S, H7
 • Functie de lampa: cu semnalizator (LED), cu lumini de pozitie, cu lumina pentru curbe, cu lumina de circula ziua (LED), cu faza lunga
 • Articol extins / Informatii de extindere: fara unitate comanda LED pentru semnalizare, fara unitate comanda LED pentru lumini de circulat zi / poziti, fara unitate comanda faruri adaptivi curbe (AFS)
 • Articol completare / Info suplimentar 2: fara dispozitiv precuplare, fara becuri cu incandescenta, fara lampa descarcare gaz, cu motor reglaj LWR
 • Echipament vehicul: pt. vehicule cu lumini pt.curba
 • Constructie lampa: Bi-Xenon, LED
 • Tip inmatriculare: Verificat ECE, testat CCC
 • Numarul functiilor luminoase: 6
 • Varianta de tata: China, Europa
 • Tensiune [V]: 12
 • Numar articol par: 1ZS 010 131-621
 • Montarea / demontarea de personal de specialitate necesară!
 • HELLA: Far
 • Număr articol: 1ZS 010 131-611
 • Prețul nostru: 3887,84 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
HELLA Far
Numărul articolului: 1ZS 010 131-611
3887,84 RON
Prețul incl. 19% TVA, Livrare gratuita
A 179 S BOSCH Aerotwin 3 397 014 179 Lamela stergator 700, 450 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Info product
 • Lungime [mm]: 700, 450
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Aerotwin
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 014 179
 • Prețul nostru: 141,67 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator
Numărul articolului: 3 397 014 179
141,67 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare

Postari populare

Înscrieți-vă la newsletter

Pentru a primi ultimele noastre noutăți și idei, vă rugăm completați adresa dumneavoastră de e-mail: