Plus
Testați contul premium
0   Articole
#
0,00 RON
Coșul dvs. de cumpărături este gol

Jaguar câștigă premiul “Automobilul european al anului” pentru prima
dată în istoria sa

Înscrieți-vă
LA NEWSLETTER

Pentru a primi ultimele noastre noutăți și idei, vă rugăm completați adresa dumneavoastră de e-mail:

Câștigătorul concursului “Automobilul anului” a fost anunțat în Geneva. În anul 2019 acesta este crossover-ul electric Jaguar I-Pace. Este pentru prima dată când un automobil al acestui brand britanic obține acest premiu.

Ce calitate a scumpului automobil Jaguar I-Pace a impresionat juriul, care întotdeauna a considerat prețul ca fiind unul dintre criteriile de bază pentru acest premiu? În primul rând, este vorba de inovațiile tehnice, care permit mașinii electrice o autonomie de 470 km la o singură încărcare. Este nevoie de doar 45 minute pentru ca bateria să ajungă la 80% din capacitatea sa. Totuși, chiar dacă nu dispuneți de acest timp, 15 minute de încărcare la o putere de 100 kW vă vor oferi o autonomie suplimentară de 100 km.

Mașina este echipată cu două motoare electrice, ce oferă o putere totală de 400 cp. Cuplul motor poate atinge valoare maximă de 700 Nm. Datorită acestui fapt, crossover-ul prezintă o dinamică excelentă: acesta poate accelera până la 100 km/h în 4.8 secunde - cifre neobișnuite pentru mașinile electrice. La fl de bune s-au dovedit a fi și manevrabilitatea și controlabilitatea vehiculului. Printre dezavantaje, specialiștii au enumerat prețul prea mare și dependența duratei de viață a bateriei de stilul de condus.

Al doilea loc l-a ocupat coupe-ul sportiv Alpine A110. Prezentat în 2017 la Salonul Auto de la Geneva și simbolizând renașterea faimosului brand francez de mașini sportive, mașina a fost la doar unn pas de victorie. Însă lipsa spațiului (în habitaclu există doar două locuri) și prețul mare au contat.

A treia cea mai bună mașină a fost Kia Ceed. Nominalizată la concurs a fost a treia generație a modelului. Printre avantajele mașinii, specialiștii au enumerat varietatea de caroserii. Înafară de break-ul și hatchback-ul cu cinci uși, clienților li se oferă și break-ul sportiv ProCeed.

Pe lista scurtă de finaliști, alcătuită în noiembrie 2018, se găseau și Ford Focus, Citroen C5 Aircross, Peugeot 508, precum și Mercedes-Benz A-Class.

Juriul a evaluat mașinile pe baza criteriilor precum raport calitate-preț, inovații tehnice, design, confort, siguranță, controlabilitate, economie, conformitate cu cerințele de mediu, performanță, funcționalitate și satisfacția proprietarului. Au fost eligibile doar modelele noi, ieșite pe piață cu cel mult 12 luni înainte de acordarea premiului.   

Merită remarcat, deasemenea, faptul că mașinile electrice au câștigat acest premiu o singură dată, in 2011, când cel mai bun a fost ales Nissan Leaf.