• SHOP
 • CLUB
Testați contul premium
0
Garajul meu
Adăugă vehicul
0
Articole #16-5822
0,00 RON
Coșul dvs. de cumpărături este gol

Cum să-ți pregătești vehiculul pentru iarna: sfaturi de la experți

Cuprinsul

 1. Ce trebuie să verificați la mașină înainte ca sezonul rece să se instaleze.
 2. Ce trebuie să înlocuiți neapărat
  1. 9 accesorii și agenți care vă pot ajuta urgent pe timp de iarnă.
  2. 5 sfaturi utile despre automobile pentru o zi de iarnă
  3. Schimbarea de sezon a anvelopelor
  4. Cum instalăm lanțurile pentru zăpadă
  5. Cum să dezghețați rapid geamurile mașinii
  6. Cum să-ți speli automobilul iarna

Mașina și sistemele ei necesită o atenție specială în timpul sezonului rece. Multe dintre componentele și sistemele mașinii trebuie să funcționeze în condiții de multă murdărie, motiv pentru care se pot strica repede. Pentru a preveni acest lucru, vă putem oferi unele sfaturi despre cum vă puteți pregăti mașina pentru sezonul rece.

Ce trebuie să verificați la mașină înainte ca sezonul rece să se instaleze.

 1. Bateria. Ca urmare a încetinirii semnificative a reacțiilor chimice pe vreme rece, capacitatea bateriei este cu circa 20-50% mai mică. Problema devine mai grea deoarece sarcina bateriei crește pe timp de iarnă ca urmare a multor porniri a dispozitivelor. De asemenea, și pornirea motorului necesită energie de câteva ori mai multă. O baterie veche este posibil sa nu poată face față acestor încercări. Acesta este motivul pentru care ar trebui să verificați starea acestui sistem, de preferat la un service autorizat. Este probabil să fie nevoie de reîncărcare, de desulfurare ale plăcuțelor. În cazul în care bateria este uzată, ea trebuie înlocuită.

Sfat de la AUTODOC. Se recomandă să optați pentru baterii AGM cu electrolit cu gel. Sunt mult mai eficiente la temperaturi joase și mult mai rezistente la vibrații. Rețineți: pe timp de iarna chiar și o baterie nouă necesită reîncărcări succesive cu ajutorul unui încărcător special.

 1. Starterul și alternatorul. În cazul în care starterul este stricat, atunci bateria se poate descărca foarte repede. Un alternator de performanță slabă va cauza o permanentă încărcare deficitară, lucru care poate duce la vărsarea de substanță activă și sulf pe plăcuțe. 

Sfat de la AUTODOC. Verificați regulat cureaua alternatorului și tensiunea sa. Curelele rupte, uzate, uleioase sau moale sunt cele mai frecvente motive de încărcare defectuoasă a bateriei.

 1. Sistemul de control climatic. Confortul dvs în spatele volanului depinde de temperatura din interiorul mașinii. Asigurați-vă că încălzitorul din controlul climatic este în bună funcțiune și că vă poate proteja împotriva frigului din interiorul mașinii. Pentru acest lucru, trebuie să verificați dacă tuburile de alimentare sunt intacte și cp pompa și condensatorul sunt în bună funcțiune, că ventilatoarele de aer și radiatorul nu sunt blocate. Aceste verificări ar trebuie să fie realizate de către profesioniști.

Sfat de la AUTODOC. Se recomandă înlocuirea filtrului de aer înaintea sezonului de iarnă. Atunci când acesta este înfundat, circulația aerului este împiedicată lucru care duce adesea la aburirea geamurilor. Această problemă este, în special pregnantă, în sezonul rece ca urmare a diferențelor de temperatură.

 1. Garniturile de etanșare de la portiere. Dacă acestea sunt uzate, atunci va fi frig în interiorul mașinii. Umiditatea mare poate provoca corodarea mașinii ba, mai mult, portiera poate îngheța la prag. De aceea, trebuie să realizați înlocuirea elementelor din cauciuc în cazul în care ați observat că garniturile sunt întărite sau rupte, reci sau dacă intră frigul sau zgomote în interiorul mașinii sau dacă un sunet specific de scârțâit se aude de la portiere atunci când conduceți pe drum cu neregularități.

Sfat de la AUTODOC. Tratați aceste garnituri cu unsoare specială de silicon din când în când pentru a le proteja de schimbările de temperatură, de îngheț și de umezeală.

 1. Panourile auto și partea de sub mașină. Schimbările de temperatură, substanțele pentru dezgheț, zăpada, murdăria, apa, toate au un efect distructiv asupra caroseriei mașinii și suspensiei. Pe perioada de primăvară, veți putea depista urme de rugină în locurile unde odată erau mici crăpături sau zgârieturi. Prin urmare, chiar și cele mai nesemnificative defecte trebuiesc reparate la timp, în special atunci când se face frig. Partea de dedesubt a mașinii trebuie tratată cu substanțe speciale anti-rugină. Micile zgârieturi trebuiesc vopsite. În ceea ce privește caroseria mașinii, există disponibile substanțe de polisat pe bază de polimeri. Aceștia nu  numai că vor face ca suprafața să strălucească ci va crea și peliculă de protecție pe aceasta.

Sfat de la AUTODOC. În cazul în care vă țineți mașina într-un garaj, aveți grijă ca temperatura din interiorul acestuia să nu fie foarte mare comparativ cu cea de afară: în condiții de căldură, agenții de dezghețare vor începe să aibă reacții mai rapide asupra stratului de protecție a mașinii.

 1. Sistemul de ștergere a geamurilor și de spălare. Pe timp de iarnă, geamurile mașinii sunt foarte expuse la murdărire din cauza noroiului și zăpezii. De aceea, rezervorul de lichid de parbriz și ștergătoarele trebuie să funcționeze bine. Verificați dacă orificiile de jeturi nu sunt înfundate, asigurați-vă că elementele de cauciuc ale lamelor nu s-au întărit sau rupt. Reumpleți cu lichid antigel dacă este necesar.

Sfat de la AUTODOC. În timpul sezonului rece, optați pentru lame de ștergătoare de iarnă. Elementele lor din cauciuc sunt fabricate din cauciuc rezistent special la apă care nu își pierde elasticitatea la temperaturi de minus 0 grade. Elementele din metal se înlocuiesc cu cele din plastic - mai puțin expuse la îngheț - sau protejați-le cu un înveliș special. Unele dintre modele de ștergătoare au elemente de încălzire încorporate care previn ca piesele să înghețe pe suprafața parbrizului.

 1. Bujiile. Defecțiunile acestora pot duce la probleme de pornire a motorului și, uneori, chiar la imposibilitatea de a porni motorul deloc.

Sfat de la AUTODOC. În cazul în care una dintre bujii nu este bună, este foarte posibil ca și restul să se defecteze curând. De aceea este bine să înlocuiți aceste piese în kituri.

Ce trebuie să înlocuiți neapărat

 1. Anvelopele. Este interzisă folosirea anvelopelor de vară pe timp de iarnă. De aceea trebuie să înlocuiți anvelopele de vară cu cele de iarnă imediat ce temperaturile încep să se mențină sub 7°C timp de câteva zile. Aceste anvelope de iarnă sunt fabricate din amestec moale de cauciuc care se menține elastic și la temperaturi coborâte iar striațiile lor au mai multe caneluri care sunt responsabile de aderența la suprafețe alunecoase.
 2. Uleiul. În prezent, cei mai mulți producători de substanțe chimice fabrică uleiuri all-seasons. Dar dacă vehiculul se folosește în zone cu climă severă, lubrifiantul trebuie probabil înlocuit. De exemplu, uleiul all-season care are gradul de vâscozitate de 25W-40 nu se poate folosi la temperaturi de sub −5 °C,  cel de 20W-40 — sub -10 °C. Aceste uleiuri devin mai dense la frig și îngheț, lucru care crește uzura motorului la pornire, crește sarcina la pornire și crește consumul de combustibil
 3. Combustibilul diesel. Combustibilul diesel de vară se îngroașă începând cu temperaturile de −5 °C și nu se poate folosi fără o pre-încălzire. Datorită compușilor speciali, combustibilul de iarnă rămâne fluid la −35 °C , iar unele tipuri chiar și la  - 55 °C.

9 accesorii și agenți care vă pot ajuta urgent pe timp de iarnă.

 1. Răzuitoare de gheață și zăpadă. Cu ajutorul acestuia, puteți curăța geamurile cu ușurință cât și caroseria de gheață și zăpadă fără a deteriora vopseaua sau a zgâria geamurile. Este indispensabilă în cazurile în care mașina se ține afară.

 1. Agenți anti-aburit. Aceștia includ compuși chimici care crează o barieră de protecție invizibilă pe suprafața de geam, prevenind condensarea umezelii.
 2. Lichid pentru cheie. Este un agent special care pătrunde și facilitează deschiderea unei încuietori înghețate. Este folosită adesea pentru prevenirea înghețării.
 3. Lopată. Este indispensabilă atunci când aveți nevoie de a îndepărta zăpada de sub roțile mașinii blocate pe drum. Se recomandă să aveți 2 lopeți în portbagaj: una pătrată și una cu vârf ascuțit. Prima este bună pentru curățarea suprafețelor mari de zăpadă iar cealaltă este necesară pentru îndepărtarea zăpezii sau gheții de sub mașină.

 1. Covorase pentru rotirea anvelopelor. Acestea se pun sub roata care alunecă pe o suprafață acoperită cu zăpadă sau pe o porțiune de drum alunecoasă.
 2. Huse de scaun. Acestea vor proteja tapițeria de murdărie și va crea și u strat suplimentar datorită căruia scaunele vor fi mai calde atunci când veți intra în mașină. Recomandăm, de asemenea, să cumpărați huse cu funcție de încălzire pentru un condus mult mai confortabil. 
 3. Cabluri de încărcare. Acestea vă vor ajuta să porniți motorul de la un alt vehicul în cazul în care bateria dvs este descărcată. Trebuie să alegeți cabluri groase cu clipuri de agățare mari: în cazul în care va apare chiar și cea mai nesemnificativă rezistență în circuit, toată puterea va merge la încălzirea firului dar nu și la pornirea motorului.

 1. Funie de tractare. Aceasta vă va ajuta la tragerea mașinii în cazul în care sunteți blocat într-un nămete de zăpadă.

 1. Anti-gheață. Acesta este un agent chimic care acționează ca și un antigel. De exemplu, ajută la îndepărtarea gheții la intrarea în garaj.

Concluzii. Multe defecțiuni, pe care nu le observați pe timp de vară, se arată iarna ca urmare a condițiilor severe de funcționare a mașinii. Pentru prevenirea deteriorării sistemelor auto în momentele cele mai nepotrivite și pentru ca dvs să nu rămâneți blocat departe de civilizație, se recomandă a avea făcute inspecțiile auto - de preferat la un service auto - înainte de venirea sezonului rece. De fapt, puteți avea încredere în mașina dvs dacă toate sistemele și ansamblurile funcționează bine și dacă accesoriile, simple dar folositoare, sunt disponibile.

Videouri relevante la acest subiect:

5 sfaturi utile despre automobile pentru o zi de iarnă

Schimbarea de sezon a anvelopelor

Cum instalăm lanțurile pentru zăpadă

Cum să dezghețați rapid geamurile mașinii

Cum să-ți speli automobilul iarna

AUTODOC Bestseller: piese la un preț avantajos

DENSO DCP32045 Compresor AC 7SEU17C, PAG 46, R134a
Info product
 • Ulei de compresor: PAG 46
 • Cantitate umplere ulei [ml]: 140
 • ID compresor: 7SEU17C
 • Restrictiile producatorului: DENSO, VW-Group
 • Fulie curea -Ø [mm]: 110
 • Numar nervuri: 6
 • Agent frigorific: R134a
 • Masa [g]: 5120
 • Calitate: OE
 • pt. cod original (OE): 1K0820859S
 • Numar de striatii: 6
 • umplut
 • Lungime [mm]: 216
 • Înaltime [mm]: 138
 • Specificatii de asamblare: insurubat
 • Greutate brută [g]: 5930
 • DENSO: Compresor AC
 • Număr articol: DCP32045
 • Prețul nostru: 1095,44 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
DENSO Compresor AC 7SEU17C, PAG 46, R134a
Numărul articolului: DCP32045
1095,44 RON
Prețul incl. 19% TVA, Livrare gratuita
A 950 S BOSCH Aerotwin 3 397 118 950 Lamela stergator 700 mm, Fără carcasă
Info product
 • Lungime [mm]: 700
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Aerotwin
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 118 950
 • Prețul nostru: 123,89 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator 700 mm, Fără carcasă
Numărul articolului: 3 397 118 950
123,89 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
A 979 S BOSCH Aerotwin 3 397 118 979 Lamela stergator 600, 475 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Info product
 • Lungime [mm]: 600, 475
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Aerotwin
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 118 979
 • Prețul nostru: 94,78 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator 600, 475 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Numărul articolului: 3 397 118 979
94,78 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
A 173 S BOSCH Aerotwin 3 397 014 173 Lamela stergator 550, 475 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Info product
 • Lungime [mm]: 550, 475
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Aerotwin
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 014 173
 • Prețul nostru: 92,96 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator 550, 475 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Numărul articolului: 3 397 014 173
92,96 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
DENSO DCP02098 Compresor AC 6SAS14C, 12V, PAG 46, R134a, cu ambreiaj magnetic
Info product
 • Ulei de compresor: PAG 46
 • Cantitate umplere ulei [ml]: 110
 • ID compresor: 6SAS14C
 • Restrictiile producatorului: DENSO, VW-Group
 • Fulie curea -Ø [mm]: 110
 • Numar nervuri: 6
 • Agent frigorific: R134a
 • Tensiune [V]: 12
 • Masa [g]: 5100
 • Articol completare / Info suplimentar 2: cu ambreiaj magnetic
 • Calitate: OE
 • pt. cod original (OE): 8T0260805F; 8T026080
 • Numar de striatii: 6
 • umplut
 • Specificatii de asamblare: insurubat
 • Greutate brută [g]: 5910
 • DENSO: Compresor AC
 • Număr articol: DCP02098
 • Prețul nostru: 1909,50 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
DENSO Compresor AC 6SAS14C, 12V, PAG 46, R134a, cu ambreiaj magnetic
Numărul articolului: DCP02098
1909,50 RON
Prețul incl. 19% TVA, Livrare gratuita
VM302 VALEO SILENCIO X.TRM SILENCIO FLAT BLADE SET 574303 Lamela stergator 550 mm fata, Fără carcasă, cu spoiler, pentru vehicule cu volan pe stanga, fixare cu stift
Info product
 • Partea de montare: fata
 • Lungime [mm]: 550
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Tipul de fixare: fixare cu stift
 • Gama de produse: SILENCIO X.TRM, SILENCIO FLAT BLADE SET
 • Styling: cu spoiler
 • Cantitate: 2
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • Greutate [kg]: 0,25
 • Lungime 1 [inch]: 22
 • Lungime 2 [inch]: 22
 • VALEO: Lamela stergator
 • Număr articol: 574303
 • Prețul nostru: 124,36 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
VALEO Lamela stergator 550 mm fata, Fără carcasă, cu spoiler, pentru vehicule cu volan pe stanga, fixare cu stift
Numărul articolului: 574303
124,36 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
DENSO Flat DF-106 Lamela stergator 650/420 mm, Fără carcasă
Info product
 • Lungime [mm]: 650 / 420
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Flat
 • Masa [g]: 247
 • Greutate brută [g]: 337
 • DENSO: Lamela stergator
 • Număr articol: DF-106
 • Prețul nostru: 143,95 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
DENSO Lamela stergator 650/420 mm, Fără carcasă
Numărul articolului: DF-106
143,95 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
A 936 S BOSCH Aerotwin 3 397 118 936 Lamela stergator 600, 475 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Info product
 • Lungime [mm]: 600, 475
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Aerotwin
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 118 936
 • Prețul nostru: 97,93 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator 600, 475 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Numărul articolului: 3 397 118 936
97,93 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
AR 654 S BOSCH Aerotwin Retro 3 397 007 570 Lamela stergator 650, 340 mm fata, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Info product
 • Partea de montare: fata
 • Lungime [mm]: 650, 340
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Aerotwin Retro
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 007 570
 • Prețul nostru: 108,32 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator 650, 340 mm fata, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Numărul articolului: 3 397 007 570
108,32 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
A 863 S BOSCH Aerotwin 3 397 007 863 Lamela stergator 650, 450 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Info product
 • Lungime [mm]: 650, 450
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Aerotwin
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 007 863
 • Prețul nostru: 91,62 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator 650, 450 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Numărul articolului: 3 397 007 863
91,62 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
A 297 S BOSCH Aerotwin 3 397 007 297 Lamela stergator 600, 500 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Info product
 • Lungime [mm]: 600, 500
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Aerotwin
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 007 297
 • Prețul nostru: 119,35 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator 600, 500 mm, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Numărul articolului: 3 397 007 297
119,35 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
H 304 BOSCH Twin Rear 3 397 004 990 Lamela stergator 300 mm, Standard
Info product
 • Lungime [mm]: 300
 • Echipare stergator: Standard
 • Gama de produse: Twin Rear
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 004 990
 • Prețul nostru: 38,77 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator 300 mm, Standard
Numărul articolului: 3 397 004 990
38,77 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
AR 605 S BOSCH Aerotwin Retro 3 397 007 504 Lamela stergator 600, 340 mm fata, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Info product
 • Partea de montare: fata
 • Lungime [mm]: 600, 340
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Unitate de calitate: set
 • Gama de produse: Aerotwin Retro
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • BOSCH: Lamela stergator
 • Număr articol: 3 397 007 504
 • Prețul nostru: 102,99 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
BOSCH Lamela stergator 600, 340 mm fata, Fără carcasă, pentru vehicule cu volan pe stanga
Numărul articolului: 3 397 007 504
102,99 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
VM350 VALEO SILENCIO X.TRM SILENCIO FLAT BLADE SET 574305 Lamela stergator 580, 550 mm fata, Fără carcasă, cu spoiler, pentru vehicule cu volan pe stanga, fixare cu stift
Info product
 • Partea de montare: fata
 • Lungime [mm]: 580, 550
 • Echipare stergator: Fără carcasă
 • Tipul de fixare: fixare cu stift
 • Gama de produse: SILENCIO X.TRM, SILENCIO FLAT BLADE SET
 • Styling: cu spoiler
 • Cantitate: 2
 • Vehicul cu volan pe stânga / dreapta: pentru vehicule cu volan pe stanga
 • Greutate [kg]: 0,26
 • Lungime 1 [inch]: 23
 • Lungime 2 [inch]: 22
 • VALEO: Lamela stergator
 • Număr articol: 574305
 • Prețul nostru: 135,06 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
VALEO Lamela stergator 580, 550 mm fata, Fără carcasă, cu spoiler, pentru vehicule cu volan pe stanga, fixare cu stift
Numărul articolului: 574305
135,06 RON
Prețul incl. 19% TVA, fără сosturile de livrare
DENSO DCP02050 Compresor AC 6SEU14C, PAG 46, R134a
Info product
 • Ulei de compresor: PAG 46
 • Cantitate umplere ulei [ml]: 90
 • ID compresor: 6SEU14C
 • Restrictiile producatorului: DENSO, VW-Group
 • Fulie curea -Ø [mm]: 110
 • Numar nervuri: 6
 • Agent frigorific: R134a
 • Masa [g]: 4490
 • Diametru admisie [mm]: 28,5
 • Diametru evacuare [mm]: 15,3
 • Calitate: OE
 • pt. cod original (OE): 1K0820808A
 • Numar de striatii: 6
 • umplut
 • Lungime [mm]: 222
 • Înaltime [mm]: 138
 • Specificatii de asamblare: insurubat
 • Greutate brută [g]: 5300
 • DENSO: Compresor AC
 • Număr articol: DCP02050
 • Prețul nostru: 1539,98 RON
 • Conditie: Nou
Detalii
DENSO Compresor AC 6SEU14C, PAG 46, R134a
Numărul articolului: DCP02050
1539,98 RON
Prețul incl. 19% TVA, Livrare gratuita

Postari populare

Înscrieți-vă la newsletter

Pentru a primi ultimele noastre noutăți și idei, vă rugăm completați adresa dumneavoastră de e-mail: